aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_0886 aDSC_0886

Detoxikace I. - o co vlastně jde?

08.10.2014 07:18

V dnešní době hledáme rychlé a okamžité léčení našich nemocí tím, že užíváme přípravky ve formě léků a jiných chemikálií. Ve většině případů tyto léky jen potlačí příznaky nemoci, aniž by nějak zasáhly skutečnou příčinu problému. Výsledkem je zatlačení nemoci hlouběji do našeho systému, odkud se později znovu vynoří ve formě stejného nebo i jiného a většinou vážnějšího onemocnění. Ale jak tomu předejít? Ke kořenům potíží se snadno dostaneme pomocí přirozené detoxikace organizmu. 

Detoxikace nebo půst?

Detoxikační kúra je bezpečný a jednoduchý, ale účinný program obnovující zdraví a přirozenou rovnováhu těla. Detoxikace je vhodný způsob, jak se zbavit jedovatých látek (toxinů) usazených v našem organismu. Toxiny jsou jedním z hlavních činitelů, způsobujících akutní i chronické nemoci. Toxiny se do našeho těla dostávají ze znečištěného životního prostředí, potravin, nedostatečného trávení, farmaceutických léčiv a v neposlední řadě i potlačených emocí.

Pojem „půst“ je v dnešní době často používán pro různé diety, při kterých se konzumují pouze zeleninové šťávy nebo na živiny bohaté nápoje. Odborníci někdy užívají pojem „krátkodobé omezení kalorického příjmu“ (400 – 800 kalorií na den) ve spojení půstu s tekutou dietou. Detoxikační kúra není skutečný půst, neboť je tělo denně vyživováno 400 – 500 kaloriemi bohatými na minerály, stopové prvky a jednoduché cukry. Opravdový půst znamená pít pouze vodu. Nejenže je to velmi obtížné vydržet, takový půst může být pro tělo oslabením. Během půstu bez jakýchkoli bílkovin probíhá autolýza, tedy rozklad buněk pomocí enzymů, čímž se podpoří rychlá tvorba nových buněk a odstranění mrtvých a poškozených buněk. Tento proces je prospěšný, protože v těle spustí spotřebovávání poškozených buněk a uloženého tuku jako paliva pro denní fungování. Půstem se právě organizmus dostane do tohoto pohotovostního režimu.

Účinky detoxikační kúry

  1. Obnovení rovnováhy v organizmu
  2. Odplavení nahromaděných toxinů
  3. Pročištění těla i mysli
  4. Příliv čerstvé energie
  5. Zlepšení trávení, funkce čistících orgánů
  6. Vyčištění pleti, zpevnění vlasů a nehtů
  7. Úbytek nadváhy

foto: fotolia.com

Odpočinek, který dopřejeme zažívacím a vstřebávacím mechanismům, stimuluje v těle naopak procesy odbourávání starších struktur. Organismus se tak účinně zbaví starých buněk a urychlí tvorbu nových. Mezitím dojde k pročištění vylučovacích orgánů (plic, jater, lymfatického systému a kůže) a umožní se tak rychlé vyplavení nahromaděných odpadů metabolismu. Trávicí a obranný systém zatím zaměří své síly na očistu těla. To má pozitivní účinky na veškeré důležité fyziologické, nervové a mentální funkce. Obnovuje se biochemická a minerální rovnováha tkání a dochází ke stimulaci mízní a hormonální sekrece.

Detoxikační kúra účinně pomáhá zbavit se nachlazení a infekcí a podporuje imunitní systém. Pokud jste nemocní nebo vyčerpaní, měli byste se poradit s lékařem, zda je pro vás kúra vhodná. V některých případech je lepší začít s dvou či třídenní kúrou a později ji prodloužit, jak se vám budou síly vracet.

Vedlejším, ale velmi vítaným, účinkem detoxikační kúry je snížení nadváhy. Protože příčinou úbytku tělesné váhy není ztráta vody, ale především odbourání nadbytečných tukových zásob a nahromaděných odpadních látek, jen malá část váhy se po ukončení diety vrátí, pokud vůbec nějaká. Tím nejpodstatnějším však je, že tato kúra pomůže organismu nalézt svou přirozenou rovnováhu a připomene mu jeho smysl pro zdravou a vyváženou stravu. Pokud tedy hodláte změnit a zlepšit svůj způsob stravování a celý životní styl, detoxikace je tím nejlepším začátkem :-).

autor: Terka Horáčková, www.doformy.net

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net