aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2491 aDSC_2491

Karim Abdel Gawad – Vrahoun s tváří dítěte

31.12.2016 11:56

Je listopad 2016. Nenápadný sympaťák nevěřícně hledí na rozhodčího. Právě se dozvěděl, že Ramy už nenastoupí a nebude pokračovat ve finále mistrovství světa v Káhiře 2016. Pětadvacetiletý Egypťan Karim Abdel Gawad se právě stal mistrem světa. Je to úsměv nebo pláč? Karimovi trenéři Mo Abbas a Omar Aziz vyskakují a objímají se. Omar ani slzy neskrývá. Titul pro Egypt na domácí půdě se čekal, vždyť 3 ze 4 semifinalistů byli Egypťané, ale na Karima by si před turnajem asi vsadil málokdo.  

  • jméno: Karim Abdel Gawad
  • země: Egypt
  • narozen: Alexandrie, žije a trénuje v Gize
  • věk: 25 let
  • hraje: pravou
  • výška: 176 cm
  • hmotnost: 71 Kg
  • kouč: Mohamed Abbas, Omar Abdel Aziz, Ali Ismail

 foto: psaworldtour.com

Představení hráče

Karim se narodil 30. července 1991 v starodávném egyptském městě Alexandrii. Svůj první PSA titul vybojoval už v roce 2008 v pouhých 17 letech! A od té doby neustále stoupal na žebříčku. Do světové dvacítky poprvé pronikl v roce 2013 a stal PSA hráčem roku. O dva roky později už byl v desítce, ale skutečný vrchol přišel v roce 2016, kdy se stal mistrem světa a světovou dvojkou (12/2016). 

Přednosti pohledem squashového kouče

Na první pohled nezajímavý hráč se zvláštním držením těla překvapuje hlavně nesmírně efektivní krátkou hrou. Na mistrovství světa na domácí půdě navíc prokázal úžasnou fyzickou odolnost, kdy po téměř stominutovém semifinále dokázal přes noc zregenerovat své síly a na první pohled zcela čerstvý a téměř nezpocený zpracoval ve finále legendu Ashoura. Pravdou ale samozřejmě je, že Ramy zkrátka není zdráv (vzdal za stavu 1:2). Karimova psychická odolnost se zase projevuje tak, že i když prohrává třeba o 8 bodů, tváří se jakoby nic. Aniž byste si všimli, skóre opět srovná a v tiebreaku obvykle vítězívá. Zde se podobá mnoha jiným Egypťanům, kteří prostě umí „šňůru rychlých bodů“. K zahození není ani jeho plynulý a lehký pohyb.    

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Někdy se mi zdá, že trochu simuluje a při běžných lehčích srážkách se svíjí na podlaze jako otrávený prudkým jedem. Ale poslední dobou už to ubylo. Jeho útočná hra občas trpí velkým množstvím nevynucených chyb, ale i tady se za poslední dva roky výrazně zlepšil. Zkrátka opravdový šampion nesmí trpět „chorobami“ naší běžné hráčské populace.

Technická či taktická „specialitka“

Moc se mi líbí, jak v levém předním rohu naznačí tvrdý bekhendový drive, sotva znatelným způsobem pohladí míček a nekompromisně ho pošle do nicku.  

Závěrem

Svým na profíka nižším vzrůstem, plynulostí, lehkostí pohybu a skvělou krátkou hrou trochu připomíná „Maestra“ Shabanu. Ale počkejme si, zda Karim alias „Baby Faced Assassin“ vyzraje v opravdovou legendu tak, jako Amr. Nakročeno má skvěle, protože od MS neprohrál ani jeden zápas (do Vánoc 2016).

Autor: Jan Roll, www.janroll.cz
Zdroje: psaworldtour.com, wikipedia.org



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net