aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2496 aDSC_2496

Shaun Moxham: změny a efektivní trénink

04.12.2016 11:25

Shaun Moxham, dlouholetý úspěšný squashový trenér, jenž spolupracoval například s Davidem Palmerem nebo Laurensem Janem Anjemou, ve dvou svých blozích na stránkách msquash.com radí, jak se co nejrychleji naučit nové squashové prvky či dovednosti a jak překonat zakořeněné návyky, které tento proces mohou zpomalovat.

Abyste se stali lepšími sportovci, musíte se neustále učit nové věci a chcete, aby se tak dělo co nejrychleji. Ale jak toho docílit ve světě, kde člověka rozptyluje tolik věcí a přicházejí stále nové a nové podněty, které stojí za zkoumání a objevování? Osvojení si nové dovednosti vyžaduje čtyři  věci: jasně dané priority, inspiraci, neustálou snahu a zpětnou vazbu. Podívejme se na všechny body detailněji.

Jasně dané priority

Každý den bychom se rádi naučili spoustu nových věcí. Abychom se učili rychleji, musíme si vybrat jednu věc, která zapadá do našich cílů, ať už se soustředíme na techniku, psychiku či fyzickou kondici. Je třeba mít jistotu, že právě ta jedna věc bude tím, co vám pomůže splnit vaše krátkodobé cíle a dále bude přispívat k vašemu rychlejšímu pokroku a osvojování si něčeho nového.

Nechte se inspirovat

Najděte si někoho, kdo už si prošel tím, co se chcete naučit, někoho, koho můžete pozorovat, poslouchat či si od něj něco přečíst. Půjčte si knihu, bavte se s lidmi, ke kterým vzhlížíte a kteří vám mohou něco dát, protože se snažili o to samé co vy a dokázali to. Hledejte učitele, aby vám pomohl osvojit si právě to, co toužíte umět, řiďte se tím, co se vám bude snažit vštípit, a čerpejte z jeho zkušeností. Obklopte se lidmi, kteří vám povědí to, co potřebujete slyšet, spíše než to, co slyšet chcete.

Neustálá snaha

Začněte trénovat – a trénujte dál a pořád dál. Důležitá je pravidelnost. Osoba, která vás inspiruje, se nedostala tam, kde je teď, bez mnoha a mnoha hodin tréninku, den za dnem, týden za týdnem. Každodenní trénink a opravdový zápal jsou klíčem k úspěchu. Ano, skutečně každodenní. Počtěte si v nějakém životopise slavného squashisty, najděte si nějaké užitečné informace online, vyrazte třeba i jenom na individuální trénink a soustřeďte se tak usilovně jako ještě nikdy, zacvičte si doma… hlavní je něco dělat každý den.

Zpětná vazba

Dále potřebujete zpětnou vazbu – od svého trenéra, kamaráda nebo rodičů. Zpětná vazba má sloužit k tomu, abyste se nikdy nepřestali učit. Někdy může být těžké ji přijmout, zvláště od blízkých lidí, ale měli byste ji vždy vnímat jako příležitost dozvědět se něco nového. Najděte způsob, jak s ní pracovat, protože se v ní pravděpodobně vždy bude skrývat něco, co vám může hodně pomoci.

Když se chcete učit rychleji, musíte mít nějaký sen. Abyste našli energii k tomu hledat inspiraci, trénovat a neustále reflektovat to, co vám říkají ostatní, vyžaduje to pátý důležitý element – vášeň. Vášeň právě pro ten sen, jenž vás pohání dopředu. Začněte pracovat na jeho naplnění – každý den – po malých krůčcích.

***

Jít za svými sny a dále se posouvat výš ovšem nikdy není tak snadné, jelikož musíme často měnit již zažité návyky. Ať už chcete zlepšovat techniku, herní strategii, psychickou odolnost, pohyb nebo jiný prvek (a nemusí vždy jít jen o sport), vždy je potřeba nějaká změna. Pokud ji člověk dokáže udělat, dočká se odměny, ale není to zadarmo. Musíte pochopit a přijmout fakt, že změna není bezbolestná, a stejně tak se musíte naučit, jak se s ní sžít a uplatnit ji při dalšímu rozvoji. Co je na změnách tak děsivého?

Nejistota

Nevíte jistě, jestli vaše snaha něco změnit nepřijde vniveč, přesto to musíte zkusit. Snažte se věřit v to, že vám změna prospěje, a řekněte si, že budete dřít ze všech sil, aby se zdařila. Řekněte si: „Udělám pro úspěch cokoliv.“ Musíte se vzdát potřeby být perfektní – teď to zkrátka jen zkoušíte. Je v pořádku, že nevíte, co přijde, že nebudete dokonalí. Musíte mít důvěru ve vlastní schopnost dotáhnout celý proces do konce, protože průkopníky a šampiony se stanou jen ti, kdo se odváží do neznáma.

Neporozumění okolí

Strach ze změny má i svou sociální stránku. Musíte opustit svou komfortní zónu a stavět se proti očekávání lidí kolem vás, takže se možná dočkáte otázek jako „Proč to děláš?“ Nedovolte ostatním, aby vás omezovali. Možná si budete myslet, že nechtějí, abyste se zlepšovali a posouvali se dál, ale to často není pravda. Změna v nich zkrátka vyvolává tu samou nejistotu jako v komkoli jiném. Až ji překonají, začnou vás podporovat. Buďte spontánní a nadšení bez ohledu na to, co na to řekne okolí. Jděte si za svým a nebojte se odmítavých reakcí nebo odsudků. Pamatujte, že je to další krok k naplnění vašeho snu.

Vždy je to boj

Změna nikdy není jednoduchá, nikdy to nejde snadno a člověk potřebuje disciplínu, aby zůstal celou dobu soustředěný. Překonejte strach, nikdy nespouštějte ze zřetele svůj cíl a nevzdávejte se, i když nevíte, jaký bude výsledek. Pokud by změna byla jednoduchá, dokázali by ji udělat všichni. Pamatujte si, že právě překonávání překážek, které změna přináší, nás posiluje. Zároveň se musíte smířit s tím, že to vyžaduje tvrdou dřinu a výsledek nebude ihned dokonalý. Tím víc ale budete dychtit po zlepšení a hlubším porozumění problému. Staré přísloví o tom, že bez práce nejsou koláče, zde platí víc než kde jinde.

Poperte se se stresem

Změna vždy způsobuje stres, a to jak ve vás, tak v lidech, kteří vám pomáhají: trenér (či trenéři), rodiče, příbuzní, přátele… Se stresem se vyrovnáte tak, že ho přijmete jako nedílnou součást celého procesu. Měli byste být v klidu jak uvnitř, tak navenek a snažit se pochopit a přijmout fakt, že před sebou máte dlouhou a složitou cestu, ze které nesmíte sejít ani vy ani ti, kdo vás doprovází, pokud chcete dosáhnout svého snu.

Co z toho plyne? Přestože je to nejistý podnik, přestože vás možná lidé budou kritizovat, přestože vás čeká spousta námahy a stresu, na druhé misce vah je proti tomu všemu pokrok, posun vpřed. A ten za to vždy stojí.

překlad: Jiří Hron
zdroj: MSquash.com a MSquash.com

Replica Handbags https://www.replicabag.me



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net