aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3778 aDSC_3778

Protahovat spodní část zad či nikoliv?

10.01.2014 10:47

V nedávné době jsem s překvapením narazila na několik článků, které se zabývaly klasickým strečinkem a cviky, které se běžně používají a dosud je snad nikdo nenazval škodlivými ... Články mě zaujaly i z mého osobního hlediska, protože jsem už párkrát slyšela o tom, že mám zbytečně „vymakanou“ dolní část zad (bedra) a jsem tam zkrácená ze samého celoživotního sportování a že bych s tím měla něco dělat – myšleno protahovat. Ale právě tyto články se spíše přikláněly k tomu, že je lepší mít spodní část zad zpevněnou a nesnažit se o přílišnou flexibilitu. Prý spíše ta naopak způsobuje pozdější zranění.

foto: fotolia.com

Podle výzkumů, které provedl známý expert na páteř, doktor Stuart McGill, více problémů se zády mají v pozdějším věku ti lidé, kteří mají záda flexibilní, až hypermobilní ... Dle všeho totiž je spíše potřeba mít záda zpevněná, stejně tak jako dnes neustále omílaný CORE systém. Z trupu (břicha, zad) totiž vycházejí veškeré pohybové vzorce a všechny pohyby tam začínají. Je tedy potřeba, aby právě tato část těla byla tou částí pevnou, opornou, na kterou se můžeme spolehnout. Tento názor je nový a leckdy bourá veškeré současné mýty a také přestává doporučovat některé cviky.

Pozor na chyby u některých dnes běžně prováděných cviků. Například při úklonu, který klade na záda velkou zátěž, je třeba se soustředit na zpevněné břišní svalstvo, uklánět se v ose a nejlépe nemít obě ruce ve vzpažení, ale alespoň jednu v bok.

Další ze cviků, které mohou zádům škodit je klasické přitahování kolen v lehu na zádech (na protažení zadní strany stehen nebo po cvičení na břicho). Tam je třeba mít vždy položenou hlavu na podložce a nesnažit se jí přitáhnout ke kolenům.

Známá je také „COBRA“ z jógových cvičení, která je již delší dobou stále opakovaná, zpochybňovaná a často nedoporučovaná. COBRA (v lehu na břiše dáte dlaně k prsům a postupně se snažíte propnout ruce) se často používá k protažení břišních svalů. U tohoto cviku se dá ale „nasekat“ mnoho chyb a pro mnohé jedince je skutečně hodně náročný. Pokud již protahovat břišní svaly, je určitě lepší varianta využít například gymball a zkrátka se na něm v lehu na zádech pěkně „rozvalit“ :-).

foto: fotolia.com

Co se týče cviku, který jistě děláme všichni – předklon ve stoje nebo v sedě na zemi s propnutými koleny a snaha dotknout chodidel nebo špiček prstů – jsem už několikrát slyšela názor, že tento cvik nadměrně přetěžuje právě bederní část páteře a že svaly zadní části nohou lze protáhnout i jinak. A opravdu dá – zkrátka dejte nohu někam na zábradlí zhruba do té výšky, abyste mezi stojnou nohou a tou protahovanou měli pravý úhel (nebo nastavte náročnost dle vašich potřeb). V tomto případě totiž záda nikam neohýbáte (lépe řečeno nemusíte ohýbat) a hamstringy protáhnete také.

Je určitě na každém trenérovi, k jakému názoru se přikloní ... Jistě je to ale dalším popudem k zamyšlení a případné změně cvičení a protahování. Pokud tedy máte problémy se zády, zkuste se zamyslet nad touto úvahou a tímto článkem a třeba právě zde najdete možné východisko vašeho trápení. Doporučovala bych ale i konzultaci s fyzioterapeutem, který vám odborněji přiblíží, kde by váš problém mohl být „zakopán“ a pomůže vám se odrazit na cestě ke změně.

autorka : Zuzana Kubáňová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha

Soňa: Dobrý článek, Zuzi. :-) Konzultace s fyzioterapeutem je určitě na místě. Při protahování hrají roli centimetry. Například při protahování zadní části stehen v sedě stačí lehce stočit špičky k sobě a hned se lépe protáhnout i hypermobilní jedinci, kteří by si jinak bez problémů lehli břichem na kolena a neprotáhli si nic.

21.01.2014 01:22
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net