aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1590 aDSC_1590

Běhání venku a ve fitku

16.07.2014 10:44

Častá debata (obzvláště teď, v letních měsících) mezi sportovci a především těmi, kteří chodí nebo musí chodit běhat, je na téma běhátko ve fitness nebo běhání venku v přírodě? Samozřejmě jsou situace, kdy je toto dilema jednoduše rozhodnuto počasím nebo časovými a finančními možnostmi, ale uveďme pár důležitých faktů k této problematice :-).

Běhání v přírodě

Pokud upřednostňujete běhání venku v přírodě vězte, že se rozhodně jedná o přirozenější pohyb, který v nerovném terénu zapojuje více i vazy a šlachy v kotníku, dráždí zdravě proprioreceptory a namáhá i trochu jiné svaly, než běhání na běhátku. Určitě je dobré zkusit i běh v tzv. Barefootech neboli „bosých botech“, kdy opravdu ucítíte každou nerovnost, zkusíte nový zážitek, nový pocit a možná si tento způsob outdoorového běhu prostě zamilujete. Každopádně tento nový trend v běhání je často velmi doporučován i fyzioterapeuty. Jako vše i tato novinka má svá úskalí a výhody, jako například naučit se správně „novou“ techniku běhu, počítat s prvotními puchýři a odřeninami, případně vyvrtnutými kotníky. Vyvrtnuté kotníky hrozí i u běžného běhu venku v klasických běžeckých botách.

foto: Irena Vanišová

Běhátko ve fitness

Na běhátku si nejspíš kotník nevymknete a asi se jedná o bezpečnější (méně úrazovou) formu běhu. Na běhátku si lépe změříte rychlost, naběhané kilometry, čas tréninku. Pokud je ve fitness i televize, pak vám trénink asi i rychleji uteče :-). Pokud ale nebude k dispozici televize a vy si nedejbože zapomenete i muziku na poslech, pak pro většinu lidí je běhání ve fitness smrtelná nuda. Nevýhodou je také hlučnost, pokud chcete mít běhátko doma. V neposlední řadě také jiné zapojení svalů. Fyziologicky je běh na trenažéru méně náročný, než běh v terénu. Ale pokud chcete jít běhat s kamarádkou či kamarádem a vyberete si fitness centrum, máte jistotu, že poběžíte stále spolu a nemusíte se přesto vzájemně zdržovat, i když poběžíte každý jinak rychle :-). A co běžecký pás a barefoot? Asi to nebude ten správný zážitek „běhu na boso“ jako venku v přírodě, ale právě pás může být dobrým odrazovým můstkem ke správné technice, diagnostice běhu bez velkého rizika výše zmiňovaného zranění. Stačí se obrátit na některého z instruktorů „bosého běhání“.

foto: fotolia.com

Závěrem

Ať už jste zastánci toho nebo onoho nebo ani jednoho, myslete především na to, že výsledky se dostavují teprve při pravidelné sportovní aktivitě a pravidelnost přichází teprve poté, co vás určitý pohyb začne bavit. Ideál je samozřejmě kombinace různých tréninkových a pohybových lekcí a metod, ale cesta k úspěchu vede přes radost. Proto si najděte to, co vás baví a neberte ohledy na to, co říkají přátelé. Pokud vás to baví, je to ono! Takže hurá do fitka nebo ven, hlavně něco dělat :-).

autorka : Zuzana Kubáňová

Best Replica Watches https://www.bestreplicashop.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net